Starinski recept za krofne: Bake su zamenile jedan sastojak i učinile ih ovako vazdušastim i mekanim u isto vreme
Ima li boljih?, Foto: Bakina kuhinja

caka

Starinski recept za krofne: Bake su zamenile jedan sastojak i učinile ih ovako vazdušastim i mekanim u isto vreme

Niko kao baka nije umeo da napravi slatke prazne krofne tako da budu vazdušaste, lagane, skroz šuplje unutra kao da su od oblaka, a ne od testa. Uvek je govorila da je tajna u ljubavi

Objavljeno:

Ova poslastica u Srbiju je došla uticajem austro-ugarske kulture, ali smo je mi prilagodili našim ukusima i običajima, piše Zadovoljna.rs.

Njihov maslac naše bake zamenile su svinjskom mašću i upravo je to napravilo najveću razliku u odnosu na one recepte koje danas možete da probate na ulicama Beča ili Berlina.

Iako se danas u specijalizovanim poslastičarnicama i raznim radnjama mogu naći krofne punjene svim i svačim, od pistaći krema, do orea i vanile, kod kuće i dalje najviše volimo one starinske, prazne, ili jednostavno punjene džemom, kremom, čokoladom.

Iako se danas u specijalizovanim poslastičarnicama i raznim radnjama mogu naći krofne punjene svim i svačim
Iako se danas u specijalizovanim poslastičarnicama i raznim radnjama mogu naći krofne punjene svim i svačimfoto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Ovo poslednje možda najviše podseća na more i prodavce koji su plažom nosili u velikoj korpi i prodavali ih vičući „vruće krofne, vruće krofne“.

No, bilo da preferirate stare domaće krofne ili pak moderne verzije krofni bez kvasca, suština ostaje ista – ovo je neponovljiv ukus odrastanja koji nas uvek obuzme nostalgijom.

A evo kako su ih pravile naše bake.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 60 g svežeg kvasca (ili 14 g suvog kvasca)
  • 250 ml mleka (mlako)
  • 2 kašike šećera
  • 2 žumanca
  • 2 kašike masti
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 prstohvat soli
  • Šećer u prahu za posipanje
  • Ulje za prženje

Priprema:

Ako koristite svež kvasac, izmrvite ga i pomešajte sa 1 kašikom šećera i 100 ml mlakog mleka. Ostavite da odstoji 10-15 minuta dok ne postane penasto.

Ostavite da odstoji 10-15 minuta dok ne postane penasto
Ostavite da odstoji 10-15 minuta dok ne postane penastofoto: Printscreen/Youtube/ Macho Recipes

Ako koristite suvi kvasac, samo ga pomešajte sa brašnom i pređite na sledeći korak.

Sa strane sjedinite žumanca, preostali šećer, mast i preostalo mleko, zatim u velikoj činiji pomešajte brašno, vanilu i so, napravite udubljenje u sredini i dodajte pripremljenu smesu sa žumancima. Mešajte dok ne dobijete glatko testo.

Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.

Ako je testo previše lepljivo, dodajte malo brašna.

Stavite testo u nauljenu činiju, pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 – 1,5 sati, ili dok se ne udvostruči u veličini.

Kada je testo nadošlo, izvadite ga iz činije i na pobrašnjenoj površini ga razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Koristeći modlu za krofne ili čašu, izrežite krugove.

Stavite izrezane krugove na pobrašnjenu tacnu, pokrijte ih krpom i ostavite da nadođu još 30 minuta.

U dubokom tiganju zagrejte dovoljno ulja za prženje krofni (na oko 175°C). Pržite krofne u serijama, po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.

Pazite da ne prepunite tiganj kako bi se krofne ravnomerno pržile.

Nakon prženja, stavite krofne na papirne ubruse da upiju višak ulja.

Dok su još tople, pospite ih šećerom u prahu.

Ove prazne krofne su mekane i ukusne same po sebi, ali ih možete poslužiti i uz različite marmelade, čokolade ili čak sladoled ako želite dodatni užitak, piše Zadovoljna.rs.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso / N1 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.